logo.jpg

+387 61 205 293

info@mas.org.ba

Kojšino broj 1

75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
bsen
logo.jpg
Kojšino broj 1
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
bsen

U duhu tolerancije za sve generacije

Piše: Udruženje „Mreža aktivnog starenja”, Tuzla

U Mreži aktivnog starenja bavimo se raznim aktivnostima kako bismo našim članovima i članicama omogućili kvalitetan i ispunjen život. Organizujemo brojne edukativne i zabavne aktivnosti u kojima istinski uživamo. Družimo se međusobno, ali i uvijek rado prihvatamo pozive drugih organizacija za učešće u zajedničkim aktivnostima. Naši aktivisti i aktivistice iz Tuzle i Gradačca pridružili su se koalicijama za borbu protiv mržnje u ovim gradovima i zajedno s drugim članicama rade na promociji tolerancije i drugih pozitivnih društvenih vrijednosti.

Rado smo se odazvali pozivu da učestvujemo u zajedničkoj aktivnosti pet koalicija za borbu protiv mržnje u Teočaku, organizovanoj povodom 16. novembra - Međunarodnog dana tolerancije. Bilo nam je izuzetno drago upoznati članove i aktivnosti drugih koalicija, ali još draže kad smo među njima ugledali i naše bivše kolege, školske drugove i drugarice. U ugodnom i opuštenom druženju rado smo se prisjetili nekih prošlih vremena i evocirali zajedničke uspomene. Susret je od prvog momenta odisao toplinom i prijateljskom atmosferom. Naši susretljivi domaćini osmislilli su program u kojem smo sa zadovoljstvom predstavili svoja iskustva vezana za međugeneracijsku saradnju i toleranciju.

Bez obzira na određene različitosti u viđenjima međugeneracijskog odnosa kakav je bio nekad i kakav je sad, svi smo se složili da su međusobno razumijevanje i uvažavanje ključ dobrih odnosa i temelj za prosperitet svake zajednice.

“Naravno da očekujemo poštovanje od mlađih, ali i sami moramo pokazati razumijevanje za neke nove trendove i izazove s kojima se susreću mladi tokom svog odrastanja i sazrijevanja. Moramo i sami biti tolerantni prema nekim dječjim nestašlucima i mladalačkim hirovima, a ne da budemo nadžak babe i nadžak djedovi”, izjavila je Hasija Jahić, predstavnica Mreže aktivnog starenja iz Tuzle.  

“Naša misija je da prenosimo svoja znanja i širimo pozitivne vrijednosti, jer o snazi ljubavi pisali su i Šekspir i Halil Džubran i mnogi drugi veliki umovi”, naglasila je naša aktivistica gospođa Ramiza Muftić iz Gradačca, podsjećajući na stihove velikog Džubrana koji kaže da je “istinska ljubav čedo duševnog razumijevanja”.

Iskreno se zahvaljujemo Koaliciji za borbu protiv mržnje iz Teočaka i Udruženju žena Teočak na toplom dočeku i gostoprimstvu i nadamo se da je ovo samo početak našeg dugogodišnjeg druženja i saradnje.

MAS Tuzla

U Bosni i Hercegovini briga o starijoj populaciji je još uvijek dio tradicije i kulture naroda, ali sa rastućom populacijom starijih osoba, kao i migracijom iz ekonomskih razloga sve manje je mlađih osoba koje su u mogućnosti se brinuti o svojim roditeljima/srodnicima. Građani starije životne dobi se svakodnevno suočavaju sa životnim izazovima i rizikom od potpune izolacije, ne samo zbog bolesti već i zbog ne razumijevanja od strane društva.

Kontakt informacije

Kojšino 1, 75000 Tuzla

Bosna i Hercegovina

+387 61 205 293

Kako do nas?