logo.jpg

+387 61 205 293

info@mas.org.ba

Kojšino broj 1

75000 Tuzla, Bosna i Hercegovina
bsen
logo.jpg
Kojšino broj 1
75000 Tuzla
Bosna i Hercegovina
bsen

Međunarodni dan starijih osoba

U utorak, 1.oktobra 2019. godine na Trgu slobode u Tuzli obilježen je međunarodni dan starijih osoba. Ovaj dan proglasila je skupština UN-a 1990. godine radi isticanja važnosti osiguranja kvalitete životne sredine za osobe treće dobi. Veliki broj osoba, "zlatne dobi" okupio se na trg kako bi učestvovali u predivno organiziranoj manifestaciji na kojoj su pored članova Mreže aktivnog starenja iz Tuzle, učešće uzeli i članovi sa područja Lukavca, Gradačca, Živinica i drugih mjesta TK. Također, učešće u ovom prelijepom druženju uzeli su i članovi Crvenog križa, kao i nekoliko članova Udruženja likovnih umjetnika TK. Učešće su uzeli i učenici i menadžment Srednje mješovite škole Tuzla čime je istaknuta međugeneracijska saradnja.

Prema starijim osobama društvo treba iskazati poštovanje raznim vrstama humanih djela, pružanjem socijalnih, zdravstvenih i drugih usluga. Proces starenja ne može se zaustaviti, ali se može prolongirati, ublažiti i učiniti lakšim. Poticanjem i afirmacijom aktivnog starenja omogućujemo osobama starije životne dobi da se i dalje bave poslom ili hobijem koji su radili, ali možda i nekim novim poslom. Stariji se mogu uključiti u društvene aktivnosti kao, još uvijek, korisni članovi društvene zajednice, a to njima samima daje novu energiju i veliku dozu samopouzdanja."

M.A

MAS Tuzla

U Bosni i Hercegovini briga o starijoj populaciji je još uvijek dio tradicije i kulture naroda, ali sa rastućom populacijom starijih osoba, kao i migracijom iz ekonomskih razloga sve manje je mlađih osoba koje su u mogućnosti se brinuti o svojim roditeljima/srodnicima. Građani starije životne dobi se svakodnevno suočavaju sa životnim izazovima i rizikom od potpune izolacije, ne samo zbog bolesti već i zbog ne razumijevanja od strane društva.

Kontakt informacije

Kojšino 1, 75000 Tuzla

Bosna i Hercegovina

+387 61 205 293

Kako do nas?